12-05-2022 11:18:16
BÜYÜKBAŞ BESLEYENLER NELERE DİKKAT ETMELİ ?
Büyükbaş Hayvan besicileri ; yılın 365 günü sürekli çalışan bir kesimi temsil ederler . Ayrıca hayvan yetiştiriciliği zor bir iş olduğundan yaptıkları işi ve hayvanları da sevmeleri gerekir. Bir zamanlar ülkemizde oldukça tercih edilen bu alan ; maalesef şehir merkezlerine göçün artması , girdi maliyetlerinin yükselmesi ve pazar payına ithalatın dahil olması gibi sebeplerden dolayı eski popülerliğini yitirmiştir.
Hayvanların Bakımı ve Barınağı
Süt sığırı yada et sığırı olsun hangi amaçla büyükbaş yetiştiriyor olsanız da temelde hep aynı şeylere dikkat etmelisiniz. Bu işte öncelikle tecrübe şarttır. Ya iyi bir eğitim yada dededen toruna bırakılan miras olsun ama tecrübe olsun. Büyükbaş hayvanların barınakları son derece önemlidir. Yeterince havalandırmaya sahip kuru ortamlar olmalıdır. Ayrıca sığırların belirli bir mesafede rahat bir ortamları olmalıdır. Yeterince havalandırılmayan nemli barınaklar hayvanların hastalanmasına sebep olur. Hayvanların cinsine ve beslenme amaçlarına uygun yem kullanılmalı özellikle yonca gibi besin değeri yüksek kaba yemler yedirilmelidir. Teknolojik gelişmelerin yüksek olduğu günümüzde Veteriner kontrolünü ihmal etmemeli gerekli vitamin ve ilaç takviyelerini kullanmak unutulmamalıdır. Eğer Süt Sığırcılığı yapıyorsak hayvanın memeleri sürekli temizlenmelidir.
Büyükbaş hayvan besleme
Büyükbaş Hayvanların sosyal hayvanlar olduğunu biliyor musunuz ? Bu tür hayvanlar bulundukları ortamın rahatlığı ve çevresindeki diğer hayvanlar ile olan mesafesine önem verirler . Yer değişikliklerinin onları strese soktuğu , bu yüzden verimden düştükleri bilimsel gerçekliktir. Yine bilimsel bulgulara göre Irk yönünden hangi cins olursa olsun sığırlar -18 derecede üşümeye başlarlar. Yani kış gelince hemen hayvanları Besi damına kapatıp havasız bırakmayın . Yayılım yapmak isterseniz çayırı gür ve yakın mesafeleri tercih edin. Hayvanları fazla yormayın.